Jouw webshop
in drie dagen !

persoon met schild/target illustreet het doel van een webshop

Haalbare kaart of glad verkoopspraatje?

Ja, ook wij krijgen sedert enkele maanden meer vraag naar webshops. En of we die dan kunnen opzetten in drie dagen? Want "onze handel ligt stil, maar we moeten verder. Anders gaan we helemaal kopje onder”.

Het eenvoudige antwoord is: Ja, wij kunnen een webshop voor je opzetten in drie dagen.

Maar eenvoudige antwoorden zijn als populistische slogans: ze verbergen altijd meer dan ze vertellen. Daarom hieronder even enkele feiten op een rijtje.


Illustratie van persoon die aankoop doet via webshop

1. DE ONLINE SHOP


Webshop-technologie is er ondertussen in alle maten en gewichten. Van doe-het-zelf tot high-end professional. Als je snel van start wil, kies je best voor een betrouwbare tool die zijn strepen al heeft verdiend. Wij werken dan graag met Shopify. En ja, met de ervaring die we daarin ondertussen hebben, kunnen we in enkele dagen een webshop voor je opzetten.

Wil je er liever zelf aan beginnen? Bel ook in dat geval gerust even. Want het is als leren fietsen: eens vertrokken verleer je het nooit meer, maar het gaat niet zonder vallen en opstaan. We laten je graag delen in onze blutsen en builen. Dat leergeld spaar je dan alvast uit.

Vanaf een bepaald moment is het zeker zinvol om een webshop op maat te ontwikkelen. Maar ook dan is de ervaring die je hebt opgedaan met een ander platform een voordeel. Je leert er veel uit en weet daardoor precies wat je in je definitieve shop nodig hebt. En terwijl achter de schermen je nieuwe winkel in de steigers staat, loopt de verkoop in je ‘oude’ winkel gewoon verder. Net zoals in de bakstenen wereld.


Illustratie van persoon die zijn producten en diensten verkoopt

2. PRODUCTEN EN DIENSTEN

We gaan ervan uit dat je al een fysieke ‘winkel’ hebt. En dus beschikt over producten of diensten die je meteen online kan aanbieden. Indien niet, vergeet die drie dagen. Een online handel opzetten from scratch, vraagt nu eenmaal evenveel inspanning als een fysieke winkel starten. Of een onderneming tout court.

Zet je in dat geval dus even rustig achterover en denk eens goed na over wat je precies wil. Een beter moment dan deze pauze in de ratrace valt daarvoor niet te bedenken. En daardoor geldt ook in deze dat ieder nadeel ze voordeel heb.


illustratie met iconen betreffende presentatie

3. PRESENTATIE

Van elk item in je shop heb je een foto nodig. En hoe beter de foto, hoe groter de kans op succes. Net als meer foto’s van een product, of details, of 360° of video, zodat je klanten het langs alle kanten kunnen bekijken. In veel gevallen stellen fabrikanten ondertussen goed materiaal ter beschikking. Maar weet dat zelfs als je niet alle foto’s zelf moet maken, het verzamelen ervan een flinke klus wordt.

Vaak ben je sneller door een professionele fotograaf onder de arm te nemen met ervaring in ‘packshots’. Die levert je in enkele dagen plaatjes die je zelf nooit geschoten krijgt. Je kan alles zelf, maar ondernemen is ook een kwestie van verstandig uitbesteden. Zeker als je maar drie dagen tijd hebt.


Illustratie van een webpagina

4. TEKST

Bij je foto’s hoort tekst. In de eerste plaats een goede omschrijving. Die moet meteen ook - of misschien zelfs vooral - zorgen dat mensen je webshop vinden. Dat doe je door de juiste zoekwoorden te gebruiken in omschrijvingen die door Google makkelijk te analyseren zijn.

Ook ‘onzichtbare’ teksten zoals de benaming van foto’s en tags die je eraan koppelt zijn belangrijk. In een foto die PIC038.JPG heet, herkent Google echt geen pluchen beer. Enfin, met beeldherkenning misschien wel, maar toch helpt het ook dan dat je foto ‘Pluchen-Beer-Bruin-Groot.jpg’ heet. Want daarmee geef je alvast enkele kenmerkende eigenschappen mee. Als je die dan ook nog eens vermeldt in het tekstje bij je foto, scoor je alvast weer een trede hoger in de zoekresultaten.

Los daarvan zijn er nog de algemene teksten over je winkel. Het antwoord op de Wie-Wat-Waarom-vragen. Als het goed is staan die al op je huidige website, maar dit is misschien het ideale moment om ze even kritisch te reviseren.

Een externe copywriter kan je daar zeker mee helpen. Die heeft wellicht niet alleen een vlottere pen, maar hij bekijkt je zaak ook meteen van buitenaf. Als potentiële klant. En komt daardoor sneller tot de essentie.

Tenslotte zijn er nog de ‘follow-up’-boodschappen. De berichtjes die je klanten automatisch ontvangen wanneer ze een bestelling plaatsen. Of wanneer er iets fout loopt. Ook die moet je allemaal in het systeem ingeven. De beschikbare standaardberichten doen wel hun werk, maar daar onderscheid je je uiteraard niet mee. En als er iets is waarmee je jouw webwinkel kunt onderscheiden, dan zijn het wel zo persoonlijk mogelijke boodschappen.


Illustratie online betalen

5. BETALEN

Ook online betaaloplossingen zijn er ondertussen in alle maten en kleuren. Elk met hun specifieke voor- en nadelen. En elk met hun eigen kost. Op basis van onze ervaring met verschillende partijen, gaat onze voorkeur op dit moment uit naar Mollie.

Het hele hoe en waarom daarvan zou ons hier te ver leiden, maar weet gewoon dat ook het aanmaken van een betaalaccount tijd vraagt. En dat ook op dat vlak ervaring je behoedt voor beginnersfoutjes. Dus ook voor dit onderdeel kan je je de vraag stellen of je dat per se zelf wil doen of beter uitbesteedt.


Illustratie met iconen betreffende levering

6. LEVEREN

Van uitbesteden gesproken: iemand moet er voor zorgen dat jouw klant zijn pakje netjes krijgt aangeleverd. Snel en efficiënt. Je kan dus je gepensioneerde vader aan een bijbaantje helpen - je zou echt niet de enige zijn die zo start - maar op termijn heb je toch een efficiënt verzendplatform voor e-commerce nodig.

Een favoriet aanduiden in het aanbod van dergelijke diensten is moeilijk, maar het gebruik ervan laat je wel toe om snel te starten. Wanneer je aantal bestellingen serieus begint op te lopen, kan je nog altijd overstappen naar een privileged of exclusieve partner voor je leveringen. En daar dan meteen flink op besparen.


Illustratie met iconen in verband met service na verkoop

7. SERVICE

De online shopper is een verwend beestje. Vandaag besteld wordt morgen verwacht. En zij (hij zou dat nooit doen) mag haar spullen zomaar naar je terugsturen. Tot veertien dagen na aankoop. Op jouw kosten, als je de klant daar op voorhand niet duidelijk over inlichtte. Je moet vervolgens niet alleen de aankoop terugbetalen, maar ook de verzending. Enzoverder.

Die dynamiek verwacht een heel andere aanpak dan je gewoon bent in je fysieke winkel. Service is bij online verkoop nog meer key dan het al was. Maar het goede nieuws is: als je daar sterk in bent, is het ook dé factor bij uitstek om je mee te onderscheiden. Dus laat dat argument er je zeker niet van weerhouden om ermee te beginnen.


Illustratie met iconen over communicatie

8. ONLINE COMMUNICATIE

Een webwinkel hebben tenslotte is één. De volgende uitdaging is om er - net zoals bij iedere onderneming - (veel) volk naar toe te leiden. Daarover meer in een volgende post.


Illustratie van verkopper en tevreden klant

CONCLUSIE

Ja, we kunnen een website voor je opzetten in drie dagen. Zuiver technisch gezien zelfs nog sneller. Maar weet dat dat maar één onderdeeltje is van het hele raderwerk.

Toch begin je er beter vandaag nog mee dan morgen. Want online ondernemen zal alleen maar toenemen. Dus de ervaring die je er in de komende maanden mee opdoet, geeft je de noodzakelijke voorsprong zodra de economie weer aantrekt. 

We staan je daarbij graag bij met raad en daad. En met een pak ervaring.