Waarom is een huisstijl zo belangrijk voor uw merk ?

Coverafbeelding huisstijl

Wat is een huisstijl?

Uw huisstijl, of corporate identity, is de grafische identiteit van uw bedrijf of organisatie. De visuele vertaling van het DNA van uw onderneming in een onderscheidend palet van beeld en kleur. 

Uw huisstijl bestaat uit verschillende elementen en wordt op een consistente wijze gebruikt voor diverse presentatiemiddelen. Denk aan briefpapier, uw visitekaartje en een powerpointpresentatie.

Wat valt er dan precies onder de huisstijl van uw bedrijf?

  • De naam van uw merk;
  • Het logo van uw merk en hoe te gebruiken;
  • De gebruikte lettertypes van uw merk, zowel online als offline;
  • De gebruikte iconen van uw merk;
  • De stijl van vormen die je inzet met uw merk;
  • De stijl van foto’s die u inzet voor uw merk.

Afbeelding huisstijl

WAAROM IS EEN HUISSTIJL ZO BELANGRIJK?

Uw huisstijl zorgt voor de herkenbaarheid van uw organisatie. Denk maar eens aan een aantal bekende logo’s die u vaak ziet. De gele M? U weet onmiddellijk wie we bedoelen.

 

Herkenbaarheid is dus een van de belangrijkste redenen om u een huisstijl aan te meten. Het geeft het verhaal van uw bedrijf een gezicht. Het verbindt een gevoel aan de organisatie. Een huisstijl geeft een positief beeld aan uw bedrijf en onderscheidt u van uw concurrenten en concullega’s.

 

Uw huisstijl roept ook een associatie op bij mensen. En als organisatie wilt u uiteraard dat dat een positieve associatie is. Uw huisstijl ontwikkelen vraagt daarom een zorgvuldig denkproces.

 


Afbeelding huisstijl

HOE CREËERT U DAN EEN HUISSTIJL?

De ontwikkeling van uw huisstijl begint bij de identiteit van uw organisatie. Hoe omschrijft u het DNA van uw organisatie?

Als u dat helder voor ogen heeft, is stap twee uw doelgroep bepalen. Wie wilt u aanspreken, jongeren of ouderen? Man of vrouw?

Dan volgt de uitstraling van de huisstijl. Kiest u voor een zakelijke uitstraling of eerder een persoonlijke uitstraling?

 

Uw huisstijl is niets zonder een sterke merknaam. Misschien hebt u die al. Die vormt de basis voor de totale identiteit van uw bedrijf. Hebt u nog geen naam, dan is het tijd voor een creatief denkproces. Maak een eisenlijst. Wilt u een echte, bestaande naam of een verzonnen naam? Gaat u die nationaal of internationaal gebruiken? En hoe lang mag die naam zijn? Beschrijft die iets of kiest u voor een gevatte unieke naam?

 

Tot slot hoort ook een slogan, leuze of baseline die in een paar woorden krachtig weergeeft waar u voor staat.


afbeelding huisstijl

WAAROP LETTEN WIJ BIJ HET ONTWIKKELEN VAN EEN HUISSTIJL? 

Een (nieuwe) huisstijl is een creatief en interactief proces. Welke zaken vinden wij belangrijk bij het ontwerp ervan?

1. Analyse en wensen

We starten we met een analyse van het verhaal van uw bedrijf. De belangrijke elementen in uw verhaal willen we visualiseren. We bepalen samen de eisen voor uw logo en de uitstraling die u wilt koppelen aan uw huisstijl.

2. Eerste schetsen en concept

Wanneer we uw wensen hebben bepaald, starten we ons creatieve proces. Onze creatieve ontwerpers gaan aan de slag en laten zich inspireren door het verhaal van uw bedrijf. Hieruit ontstaan de eerste schetsen op papier die we digitaal uitwerken. We maken een lijst met passende lettertypen. Zo ontstaat de eerste conceptversie.

3. Huisstijl krijgt kleur

We maken de eerste schetsen en concepten altijd in zwart-wit. Zo gaat alle aandacht uit naar de vormen in plaats van de kleuren. Kleuren die u niet aantrekken, stoten af terwijl de voorgestelde vorm juist wel goed kunnen zijn. Uit de eerste conceptversie ontstaan een aantal vormen en lettertypes die mogelijk interessant zijn. Deze ontwikkelen we vervolgens verder en we voegen er verschillende kleurvariaties aan toe.

4. Definitieve versie

Samen met uw ontwerper ontwikkelt u uw ideale logo. Het logo wordt in verschillende versies opgeleverd, zodat deze kan meeschalen met de toepassingen waarvoor u uw logo wilt gebruiken. Een liggend logo is bijvoorbeeld niet ideaal om te gebruiken op sociale media, een vierkant logo werkt vaak minder goed op een website. Door een responsive logo te ontwikkelen, kunt u uw logo voor elk middel op juiste wijze gebruiken.

5. Huisstijlhandboek

Nadat de huisstijl bepaald is, ontwikkelen we het huisstijlhandboek. Hoe dit handboek eruit ziet, leest u in het volgende stukje van dit artikel.

6. Alle andere instrumenten

Welke instrumenten u ook nodig hebt, samen met u ontwikkelen we krachtige en functionele instrumenten op basis van de regels uit het huisstijlhandboek. Welk typen huisstijldragers er zoal zijn, leest u in het laatste deel van dit artikel.


Afbeelding huisstijlhandboek

WAT IS EEN HUISSTIJLHANDBOEK?

In een huisstijlhandboek worden alle richtlijnen rondom de toepassing van uw huisstijl vastgelegd. Er staat in hoe het logo gebruikt mag worden. De specificaties van de kleuren van uw huisstijl en typografie staan erin omschreven. Het handboek is dan ook een belangrijk instrument dat iedereen die met uw huisstijl werkt kan raadplegen om te achterhalen hoe uw huisstijl moet toegepast worden. Het huisstijlhandboek zorgt ervoor dat alle uitingen van uw merk consistent worden toegepast. Het zijn eenvoudige en duidelijke richtlijnen voor iedereen die met de huisstijl van uw merk werkt.

Hoe is een huisstijlhandboek opgebouwd?

Het exact aantal onderdelen is afhankelijk van het formaat van de organisatie. Voor kleinere bedrijven is het huisstijlhandboek minder omvattend dan voor grotere bedrijven.

 

Het huisstijlhandboek begint met het DNA-handboek gevolgd door richtlijnen over het gebruik van het logo en de baseline. Dan volgen de regels over het gebruik van het lettertype (of typografie), de kleuren, iconen en vormen en de fotografie.

 

Het handboek sluit af met een overzicht van alle huisstijldragers zoals de visitekaartjes, presentaties, offertes en facturen, enveloppen, de e-mail(handtekening), bedrijfskleding, bedrijfsauto, Word-documenten, formulieren en bonnen, video’s, nieuwsbrief-templates, E-books, de sociale media banners, etc.

Het online huisstijlhandboek

Het is verstandig om uw huisstijlhandboek online aan te bieden, zodat iedereen altijd de meest recente versie gebruikt. U kunt het huisstijlhandboek op een online webpagina plaatsen of in een portal. Het huisstijlhandboek kan zo gemakkelijk worden aangepast en aangevuld.

 

Online kunt u, naast het huisstijlhandboek, ook allerlei sjablonen toevoegen, zodat uw werknemers ze gemakkelijk terugvinden. De sjablonen zijn in uw huisstijl zijn opgemaakt, waardoor u zeker beent dat alle interne en externe documenten in dezelfde stijl worden opgemaakt.


Afbeelding huisstijldragers

DE HUISSTIJLDRAGERS

Uw huisstijl is nu helemaal uitgewerkt en uw handboek toegankelijk voor al uw medewerkers. Dan is het nu de tijd om de richtlijnen te implementeren. En u kunt aan de slag met de huisstijldragers van uw merk.

Visitekaartjes

Een van de meest voorkomende huisstijldragers zijn visitekaartjes. Vaak wordt gezegd dat visitekaartjes uniek moeten zijn, maar is dat zo? Het ligt er maar net aan wat de eisen van uw merk voor de visitekaartjes zijn.

 

Wilt u opvallen met uw visitekaartjes? Passen de visitekaartjes bij uw merk en het DNA van uw bedrijf? Welke eisen stelt u aan de opmaak en lay-out? Welke gegevens mogen erop worden vermeld?

Huisstijldragers en video

Videomarketing vormt een steeds belangrijker onderdeel van de communicatie van een merk. Het is erg aannemelijk dat uw bedrijf al gebruikmaakt van video of dit in de toekomst gaat doen.

 

Zorg ervoor dat elke video die wordt gemaakt, past binnen de huisstijl van uw merk. Om hiervan verzekerd te zijn, legt u bijvoorbeeld deze onderdelen voor de video vast in uw huisstijl handboek:

  • Een sjabloon voor de opbouw van de video. Waar komt het logo en welke elementen worden per video getoond?
  • Een sjabloon voor de eindsheet van de video;
  • Een sjabloon voor de thumbnail van de video. De thumbnail wordt vaak vergeten bij een video, maar is een essentieel onderdeel. Wanneer uw video in de zoekresultaten van Facebook of YouTube wordt getoond, komt uw thumbnail tevoorschijn. Deze moet zo interessant mogelijk zijn en tevens passen bij de huisstijl van uw merk.

Ontwerp van overige huisstijldragers

Op het moment dat uw bedrijf er behoefte aan heeft, gaat u ook andere huisstijldragers ontwerpen. Deze zijn allemaal gelieerd aan je huisstijl die in het huisstijlhandboek is opgenomen. Bij iedere drager die u ontwerpt, is het goed om te bedenken wat uw doel ermee is. De ene keer is het nodig dat de huisstijldrager meer opvalt dan de andere keer.

Wilt u uw merk op een creatieve en originele manier vastleggen in de vorm van een krachtige huisstijl?

Of is het tijd om uw huisstijl een eigentijdse opfrisbeurt te geven?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende brainstormsessie of voor meer informatie over de mogelijkheden.