Het paradepaardje van Cubacigar? Dat zijn de Habano-kamers en de opslagruimte onder douanetoezicht. Dé ‘schatkist’ van dit bedrijf.
De streng gecontroleerde klimatologische voorwaarden qua temperatuur en relatieve luchtvochtigheid vormen een sluitende garantie voor de perfect rokende Habano.
De onderneming klopte in de zomer van 2015 bij Liswood & Tache aan. Ze we wilden hun verkoop in Nederland een sterke boost geven. Waarom? “Omdat we vaststelden dat onze Nederlandse markt voor handgemaakte (longfiller) sigaren al jaren achterliep ten opzichte van onze verkoop in België en Luxemburg. Daar wilden we echt iets aan doen”, blikt Nicky Meire, marketing manager van Cubacigar Benelux terug.
Onze markt verdubbelen
“De markt trok op dat moment behoorlijk aan met een groei van 10% per jaar voor onze longfillers. Maar onderzoek wees uit dat het potentieel veel groter was. Een verdubbeling van onze markt in Nederland was haalbaar. En dat werd dan meteen ook ons nieuwe doel: de Nederlandse markt van tabakzaken ‘inpalmen’ en onze distributie sterk laten groeien.”
“De meest logische stap is dan dat je je richt tot de aanbieders, ook wel de ‘tabak- en gemakwinkels’ genoemd”, gaat Nicky Meire verder. “Er zijn zo’n 150 van die speciaalzaken in Nederland. Daarnaast heb je een grote groep van 1400 winkels die worden aangestuurd via een centraal concept. Dat zijn samenwerkingsverbanden van winkels die bekend zijn onder merknamen als Primera, The Readshop, Cigo en de Tabaronde-groep.”
“Het is niet gemakkelijk om bij hen voet aan wal te krijgen omdat veel ketens exclusieve afspraken hebben met Nederlandse sigarenproducten. Dat was een grote uitdaging dus. En die wilde we aangaan in partnerschap met Liswood & Tache.”
75 nieuwe distributiepunten
“Wat was onze strategie? We wilden het ‘Habanos specialist’-concept dat toen in België en Nederland al zeer succesvol was, verder uitwerken en uitrollen. Op dat moment droegen vijfendertig winkels In Nederland dit label en waren er twee met het ‘Casa del Habano’ label. Allemaal toppers in hun vak. Maar tussen deze kopgroep en de rest van onze afnemers gaapte een groot gat op het vlak van omzet, assortiment, kennis en service. Daar wilden we verandering in brengen.”
“Naast onze samenwerking met L&T namen we zelf ook belangrijke stappen.
We stelden in september 2015 een nieuwe sales manager aan en we legden de lat gelijk hoog. Binnen één jaar wilden we de distributie en verkoop verhogen met 50 tot 75 nieuwe winkels/distributiepunten. En een aantal kleinere potentieel goede klanten begeleiden en her-activeren. De Tabaronde-groep toonde interesse in onze plannen en we mochten ze toepassen bij een dertigtal Vivant-winkels van hun keten.”