Interboring. Betonchirurgen.

‘Een gat boren kan iedereen. Ook in beton. Maar om met chirurgische precisie de juiste opening te maken in de meest uiteenlopende materialen, heb je niet alleen het juiste gereedschap nodig, maar vooral de juiste attitude. Zeker als je cliënteel varieert van particulier tot kerncentrale.

Maar hoe maak je dat duidelijk in een hyper-concurrentiële markt? Waarin iedereen in principe toegang heeft tot dezelfde technologie, maar daarom nog niet de noodzakelijke kennis om daar verstandig mee om te gaan.’ 

Dat was in een notendop de briefing die we kregen van vader en zoon Witters, eigenaars-zaakvoerders van het schitterende familiebedrijf Interboring.

Boren en zagen.

Dat ze een flink stukje konden zagen en boren, hadden we een jaar of vijf eerder al mogen ervaren. Bij de verbouwing van onze kantoren.

Zelden zagen we een bouwteam zo goed voorbereid, zo constructief meedenkend, zo verbazend zuiver werken. Precies het tegenovergestelde van wat je verwacht van een ploeg die een (in onze ogen) immens trapgat komt zagen in een 30 cm dikke betonnen vloerplaat. En doorgangen in muren en plafonds. Met diamantboren en -zagen. En water. Massa's water. In ruimtes op de vijfde verdieping van een recent gerenoveerd oud industriegebouw dat voor de rest helemaal in gebruik was. Het slaat ons nog altijd met verstomming.

De mensen van Interboring niet. Voor hen was het de normaalste zaak van de wereld. Iedere medewerker is dan ook doordrongen van de ambitie, gedrevenheid en zin voor precisie die de zaakvoerders al 37 jaar aan de dag leggen. De nucleaire sector, die een belangrijk deel van de omzet vertegenwoordigt, laat geen improvisatie toe. En dat voel je doorheen het hele bedrijf. 

Team Interboring aan poort magazijn
Maar nogmaals, dat weet je als potentiële klant op voorhand niet. Dus hoe maak je dat duidelijk aan wie je niet of nauwelijks kent?

De oplossing? Een uniek en onderscheidend, atypisch communicatieconcept.

“Misschien zat het antwoord al wel in de briefing,” herinnert Benjamin Vrancken zich, “maar dat hadden we toen zeker nog niet door. De notitie ‘chirurgische precisie’ bracht ons in een brainstorm in ieder geval via operatiekwartier en boomchirurg tot de onbestaande term ‘betonchirurg’. Een samengesteld woord waar je misschien even aan moet wennen, maar dat wel degelijk de lading dekt. 

Meer nog, het is de enige term die de lading van Interboring écht dekt. Want het is gewoon wat ze zijn.

Waarom? Omdat je niet van vandaag op morgen chirurg wordt. Ongeacht je specialisatie. Daar gaan een stevige opleiding en intensieve stages aan vooraf. Die leiden tot een uitmuntende, maar nooit voltooide vakkennis. Vakkennis die vervolgens voortdurend wordt verrijkt en verfijnd aan de hand van bakken praktijkervaring. En permanente vervolmaking op de nieuwste toestellen en technieken. Precies het proces dat iedere medewerker bij Interboring continu doorloopt. Zeker in risicovolle sectoren als het nucleaire.”

Over het beeld en de duizend woorden. 

Tijd voor zoveel uitleg krijg je als bedrijf uiteraard nooit. Dus moesten we een beeld bedenken dat die duizend woorden in één oogopslag toont. Een beeld dat het bedrijf bovendien uittilde boven de grijze massa. Net zo goed op de werf als in een offerte. Een beeld tenslotte dat de eigen medewerkers trots op zichzelf zou maken. En het bedrijf aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers.

Interboring Betonchirurgen Mok

Dat werd Rik, een boom van een kerel, met een joekel van een diamantboor nonchalant over de schouder. Maar eveneens met een chirurgisch mondmasker (lang voor dat item zich voor eeuwig en altijd in ons collectief bewustzijn nestelde) en een stethoscoop netjes in de hals. Rik heeft een zelfzekerheid over zich die rust en vertrouwen uitstraalt. En een subtiele tattoo die evenveel persoonlijke betrokkenheid als knipoog in zich heeft.

Rik zal het algemeen communicatieconcept van Interboring de volgende jaren dragen en vorm geven. Op de meest uiteenlopende communicatiedragers. Van offertemapje tot website, van e-mailsignatuur tot car-wraps. Tot de hele sector net zo doordrongen is van hem, als van het feit dat de kracht van Interboring niet ligt in het machinepark of de professionele activiteiten, maar in de ervaring, de motivatie en het chirurgisch verantwoordelijkheidsgevoel van de mensen die er werken.

Ook toe aan een rebranding? Of aan een merkverhaal from scratch?