It's the content, stupid.

Of waarom zelf je website up-to-date houden zo een lastig karwei is.

ONLINE MARKETING

Een kandidaat-stagiair vroeg me onlangs of er nog wel plaats voor hem zou zijn in een wereld ‘waarin iedereen moeite- en kosteloos zijn eigen website kon maken’. Hij wilde copywriter worden. Of blogger. (En rijk :-))

Inderdaad, content-managementsystemen worden stilaan zo gebruiksvriendelijk als de camera op je smartphone. Je kan er bovendien in twee clicks mee aan de slag, tegen tarieven waarvoor je zelfs in Azië geen freelancer meer vindt.

Maar vormt dat dan een bedreiging voor de jonge professionals in ons vak? Of is het juist helemaal niet zo verwonderlijk dat de overgrote meerderheid van bedrijven en organisaties het bouwen en up-to-date houden van hun website nog altijd uitbesteden?

Voor brood ga je naar de bakker


Voor brood ga je naar de bakker. 

En voor groenten naar de groenteboer. Naar de vakman met andere woorden. Natuurlijk vind je zelfs in de meest basic superette brood en groenten. Vaak zelfs voordeliger, maar vooral: comfortabeler. En dat weegt door de week ruimschoots op tegen de extra kost of inspanning om naar de specialist te gaan.

’t Is niet voor mezelf, ’t is voor mijn imago

Maar wanneer we op zondag vrienden uitnodigen op de brunch, is plots alleen het beste goed genoeg. Op dat moment zetten we budget en gemak graag aan de kant ten voordele van kwaliteit en professioneel advies. Omdat we van kaas kiezen nu eenmaal geen kaas gegeten hebben. En omdat we - wanneer het er echt op aankomt - vertrouwen op de expertise van de meester. Zelfs voor ons persoonlijk imago. Zelfs ten opzichte van vrienden en bekenden. Dus wat als het gaat over het imago van ons bedrijf? 

Onderhoud website


De dochter van de kaasboer

Net als iedere ondernemer die verstandig omgaat met zijn schaarse middelen, vroeg ook de meester-kaasmaker ooit aan zijn Generation Y-dochter om een website voor hem in mekaar te boksen. Als millennial met een smartphone vergroeid aan de ene en een tablet aan de andere hand, wist zij toch als geen ander hoe online verleiden werkt? 

Het kostte haar een arm en een been om papa uit te leggen dat ze helemaal niks van ‘computers’ kent. Meer nog, dat technologie haar voor geen meter interesseert. En dat er in haar opleiding Juweel- en Edelsmeedkunst echt geen vak ‘wervend schrijven voor het internet’ zat. Herkenbaar?

Over schoenmakers en leesten

Het is dan ook niet de alom beschikbare technologie die de website maakt. En die een organisatie toont zoals ze gezien wil worden. Op elk moment. Op zijn best.

Waar het schoentje telkens opnieuw knelt is de inhoud, de content. En de manier waarop die wordt aangeboden. Dus tenzij de schoenmaker toevallig ook meester is in alle expertise die daarvoor nodig is - van (web)designer over fotograaf en verhalenverteller tot videoblogger - blijft hij wijselijk dicht bij zijn leest. En laat hij zelfs ‘gratis’ online platformen om zijn eigen website te bouwen bewust aan

zich voorbij gaan.

Onderhoud website


Content blijft king

Dertig jaar in dit vak leerden me dat het voor de meeste van onze klanten al heel moeilijk is om de kern van hun activiteiten in enkele zinnen samen te vatten. Of zelfs maar helder te omschrijven wat hen fundamenteel onderscheidt van de concurrentie. ‘De kwaliteit? De service?’

Omgekeerd herkenden ze zich stuk voor stuk in de verhalen die we op basis van flarden concrete info en vooral uitvoerige gesprekken voor hen distilleerden. Vaak tot hun eigen verbazing. ‘Hé, dat zijn wij!?!’

Elk communicatiebureau kent dit fenomeen: een website die je klaarzet om door de klant - op zijn vraag - zelf ingevuld te worden, staat er een jaar later nog. Onaangeroerd.

Organisaties die je trachten te verleiden met slogans als ‘Maak in drie minuten je eigen blitse website. Helemaal gratis!’, roepen met andere woorden iets als ‘Leer in drie minuten kitesurfen. Helemaal gratis!’. Geen zinnig mens die eraan denkt om daarop in te gaan. Op die ene uitzondering na, die daarmee meteen de regel bevestigt. 

Onderhoud website


Gebruiksgemak is cruciaal, maar niet zaligmakend

De voorbije 17 jaar ontwikkelden we ons eigen content-managementsysteem, Browsbox. Het diende in de eerste plaats ons eigen comfort, want dankzij het uitzonderlijke gebruiksgemak kon iedereen op kantoor voortaan websites voor klanten in- en aanvullen. Ja, zelfs ik. 

We merkten al snel dat klanten met een ‘voor-ingevulde’ website daar wél enthousiast mee aan de slag gingen. Omdat ze daarin kunnen voortbouwen op een basisverhaal dat ze zelf niet op papier kregen. Om welke reden dan ook. En omdat aanpassingen of aanvullingen aanbrengen in Browsbox zo intuïtief is, dat er geen enkele drempel meer is om het niet te doen.

Het was voor ons de reden om Browsbox tot op de dag van vandaag door te ontwikkelen en verder te vereenvoudigen. Met succes, ondanks de komst van talloze ‘gratis’ diensten in dit domein.

Onderhoud website


Alles komt goed?

De jonge wolven die dezer dagen met twijfel ons fantastische vakgebied betreden, stel ik dan ook graag gerust. Bekwaam je ten volle in waar jij sterk in bent. Als copywriter, designer, fotograaf of in welke communicatiediscipline dan ook.

Net zoals jouw toekomstige klanten dat zullen doen in hun vak. Als app-ontwikkelaar, tuinarchitect, jurist. Of wie weet zelfs marketingmanager. Want allemaal zullen ze jouw communicatietalent broodnodig hebben.

En ja, de tools waarmee jij jouw skills kan laten groeien en bloeien, zullen er alleen maar eenvoudiger op worden. Voor iedereen. Maar zonder jouw bijzondere aanleg blijven ze een lege doos. Aan jou de eer en het genoegen om die te vullen met smaakvolle en overtuigende content. Stupid.

Koen Van Lishout

Januari 2020


Klaar voor een openhartig gesprek over uw website? Geef ons gerust een seintje.