Plukkers kunnen de boom in.

Het herstel en de promotie van hoogstam-boomgaarden is een belangrijk speerpunt in de werking van de Regionale Landschappen in Vlaanderen.

Jaarlijks planten ze honderden nieuwe fruitbomen en herstellen ze oude boomgaarden. Zo versterken deze verenigingen de streekidentiteit van de regionale landschappen.

Een van die verenigingen is het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Ze vroeg Liswood & Tache om een communicatiestrategie uit te werken voor het fruitlandschap Haspengouw. Hoe pakte L&T dit aan? Kurt Deneire, accountmanager en vennoot bij L&T: “Laten we de hoogstamboomgaarden weer aantrekkelijk maken bij een breed publiek en ze terug in de belangstelling brengen, was onze gedachte. De hoogstamboomgaarden bepalen namelijk voor een groot deel de identiteit van Haspengouw en Voeren.”


Eigenaar en plukker samenbrengen

Maar hoe trek je aandacht voor de vruchten van die hoogstamboomgaarden? Kurt Deneire: “We stelden voor om een online vraag- en aanbodplatform in het leven te roepen om het fruit te verhandelen. Voor de eigenaars is plukken niet zo gemakkelijk en best arbeidsintensief. Dus waarom geen geïnteresseerde plukkers aantrekken die dit werk doen?”  

“Mensen die op zoek zijn naar onbespoten fruit om het tot sap te persen, te eten of te verwerken, kruipen er graag de boom voor in. De hoogstamboomgaarden leveren kilo’s heerlijk fruit. Denk aan diverse peren-, appel- en notensoorten, pruimen, kersen en ander gezond lekkers. Het is een leuke activiteit voor het hele gezin. En tegelijkertijd beschermen en bewaren we met elkaar zo dit waardevolle landschap.”

Maar al snel vroegen onze collega’s van de zestien andere regionale landschappen of ze ook mochten deelnemen. 
Campagne Regionaal Landschap Haspengouw

Grootse campagne levert resultaat

Hoe pakte L&T dit project aan? “Eerst ontwikkelden we de algemene strategie en werkten we een gedetailleerd communicatieplan uit. We bedachten de naam ‘Goedgeplukt.be’ en ontwierpen het logo en de unieke fruit-iconen. Daarna volgden de website, het platform en de plukkalender en zorgden we voor de signalisatie bij de plukpunten. Toen konden we de baan op. Met een promoteam en het promomateriaal trokken we naar de drukbezochte plaatsen in heel Haspengouw. En we maakten Goedgeplukt.be ook online bekend via Facebook en Google.

“Ondertussen werkten we het project praktisch uit. We vroegen de medewerking van de eigenaars van de hoogstamboomgaarden. Daarna konden we plukkers warm maken om fruit te komen plukken in deze hoogstamboomgaarden. En dat bleek een groot succes. Drie maanden na de lancering telde het platform al eenentwintig aanbieders met naar schatting twee ton vers te plukken fruit. Om die klus te klaren registreerden zich meer dan tweehonderdvijftig gezinnen.”

Wegens succes verlengd en geografisch uitgebreid !

We kijken heel tevreden terug op de realisatie van dit project”,  vertelt Kristel Van Lishout van het Regionaal Landschap. Het platform ‘Goedgeplukt.be’ was bedacht voor onze regio maar al snel vroegen onze collega’s van de zestien andere regionale landschappen of ze ook mochten deelnemen. Ze geloofden helemaal in dit idee.  We beslisten om het platform open te stellen voor iedereen in Vlaanderen. Nu wordt vraag en aanbod dus per regio op elkaar afgestemd. En de plukker? Die kan nu vrij kiezen waar hij zijn vruchten wil plukken.”


Herkent u zich in de situatie van Regionaal Landschap Haspengouw?

Wij helpen u graag verder bij al uw marketing- en communicatiebehoeften.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of voor meer inform