Maris Group is niet meer. Leve Maris!

Rebranding van bedrijvengroep tot sterk merk met grote ambities

 

Al snel na de overname van twee beveiligingsbedrijven beseften zaakvoerders Johan Maris en Dirk Koopmans dat het hoog tijd was om hun merken Maris Technics, Maris Events, All4Security en Matrix Security grondig onder handen te nemen.

De verschillende divisies ontstonden uit wat begon als een eenmanszaak in elektrotechniek en waren voor het gemak al wel samengebracht onder de noemer Maris Group (‘die URL was nog beschikbaar’). Maar dat was duidelijk niet voldoende om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. En om uit te groeien tot een echt sterk merk.


Maris logo-opbouw

Maar hoe begin je er dan aan?

“Gewoon Liswood & Tache bellen!” lacht Johan Maris die het bedrijf in 1987 oprichtte. “Afin, zonder flauwe, wij hebben met dit bureau gewerkt en zijn daar heel tevreden over, maar wat ik wil zeggen is dat je dit soort projecten moet uitbesteden. Net zoals onze klanten bij ons komen voor onze expertise, knowhow en ervaring, was het voor ons een uitgemaakte zaak dat we dit professioneel moesten aanpakken. Iedereen kan een kapotte lamp vervangen en een generator huren voor een tuinfeestje, maar daarom kan je nog geen groot huis met veel kamers van elektriciteit en beveiliging voorzien. Dat is specialistenwerk.”


“Uiteraard waren we er zelf wel al aan begonnen,” vult Dirk Koopmans aan, “maar je weet hoe dat gaat. Als kmo let je op iedere euro, dus wat je zelf kan doen doe je zelf. Al is het de coördinatie van verschillende freelancers. Maar omdat er altijd wel iets is dat daar voorrang op moet krijgen, ben je voor je het weet een jaar verder en staat die nieuwe website nog altijd niet online. En het cliché ‘wat je zelf doet doe je beter’ gaat in dit geval zeker niet op.”

Maris werknemers

Waarom deze ingrijpende rebranding?

“Vanaf een bepaald moment zien zelfs je medewerkers nog moeilijk de bomen door het bos,” herinnert Johan Maris zich, “laat staan dat ze bij vrienden of familie kunnen uitleggen waar de firma waarvoor ze werken staat en wat ze allemaal doet. En bedrijven die bij één divisie klant waren wisten vaak niet eens van het bestaan van onze andere diensten af. Daardoor misten zowel zij als wij een pak opportuniteiten en synergievoordelen.”


Het ontwerpen en installeren van elektrotechnische installaties in de bouw is en blijft tot nader order de grootste activiteit van Maris. Maar bij een relatief breed publiek stond het bedrijf vooral bekend voor de verhuur van aggregaten voor grote events, een afdeling die zes keer kleiner, maar veel zichtbaarder is. Iedereen die ooit op het Hasseltse Winterland of Waregem Koerse was, liep bewust of onbewust wel eens tegen een stroomgroep van Maris aan. En op zich hoeft dat geen probleem te zijn, integendeel, maar als bedrijf moet je veel meer uit die merkbekendheid kunnen halen. Voor alle divisies. Net zoals het kwaliteitsimago van Bosch even sterk afstraalt op zijn elektrische gereedschappen als op zijn thermotechnieken of technologie voor autonoom rijdende auto’s.

POS materiaal ontwikkeld door Liswood & Tache

Groeien in nieuwe marktsegmenten

Dirk Koopmans: “De beveiligingsactiviteiten die we overnamen waren perfect complementair met onze twee bestaande divisies. Voortaan konden we immers ook de integrale beveiliging doen van projecten waar we vaste of tijdelijke elektrische installaties plaatsten, terwijl iedere afdeling toch ook zijn eigen specifieke doelgroepen behield. Maar qua merkarchitectuur werd het er allesbehalve eenvoudiger op. Dus ofwel moesten we voortaan investeren in twee of drie merken, elk met hun eigen inhoud en doelgroep, ofwel alles onderbrengen onder één sterk merk: Maris. Die keuze was snel gemaakt.”

 

Samen met Liswood & Tache gingen de ondernemers daarom op zoek naar de echte bestaansreden van de organisatie. Waarom ze doen wat ze doen en wat dat betekent voor hun klanten. En hoe ze die missie op lange termijn willen volbrengen.

De fundamenten van een sterk merk

Het antwoord op die vragen vormde de basis voor een oefening die begint met het formuleren van heldere merkwaarden en een ondubbelzinnige merkbelofte. Van daaruit start het grafisch proces dat leidt tot een huisstijl en een beeldtaal waarmee het merk zich duidelijk kan onderscheiden van de concurrentie. En waarmee het een eigen, unieke positie op de markt kan opeisen.


In het geval van Maris zit dat unieke kantje heel opvallend in het beeldmerk bij het logo: een kubus met een ‘bliksem’ erin, die staat voor het energieke van de organisatie. Aan deze kubus kunnen nog veel meer betekenissen gegeven worden, van ‘huis’ of ‘gebouw’ tot ‘veilige omkadering’, maar het is toch het bewust foute perspectief in het beeld dat het uniek maakt. En dat de kijker aanzet tot verwondering en nadenken. Zoals de onmogelijke objecten in het werk van kunstenaar Maurits Escher.

Het resultaat?

Maris staat voortaan voor Elektrotechniek, Beveiliging en Tijdelijke Technieken. Drie autonome divisies met één gezamenlijke missie: het ontwerpen en installeren van zorgvrije totaaloplossingen voor elektrotechniek en beveiliging. “Het fundament is gelegd en de koers is uitgezet”, blikt Johan Maris terug op een intensieve merkoefening. “De volgende stap is om met alle teams samen vorm en inhoud geven aan één sterk merk.”


De meest zichtbare eerste uiting daarvan is ongetwijfeld het nieuwe logo op het wagenpark en de beroepskledij. “Al krijgen we vooral ook positieve reacties op de frisse uitstraling en overzichtelijkheid van onze nieuwe website”, besluit Dirk Koopmans. “Die is gemaakt in Browsbox en daar kunnen we dus mega-makkelijk zelf ons verhaal op doen. En dat is iets wat we zelf wél beter en sneller kunnen dan een extern bureau!” (lacht)


Herkent u zich in de situatie van Maris?

Wij helpen u graag verder bij al uw marketing- en communicatiebehoeften.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of voor meer informatie.